Ce este Parteneriatul Estic?

Parteneriatul Estic (PE) este o inițiatică care încadrează relațiile Uniunii Europene cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Cooperarea între UE și fiecare țară din PE este sub diferite forme și include o vastă varietate de proiecte și programe de dezvoltare economică și socială, așa numitul proces de asociere (acorduri formale separate între UE și fiecare țară PE), negocieri privind liberalizarea regimului de vize și constituirea zonelor de comerț liber.

Fiecare țară a PE se află la o etapă diferită de cooperare sau ‘asociere’ cu UE. În 2014, de exemplu, Georgia, Moldova și Ucraina au semnat Acorduri de Asociere cu UE. În același an, Moldova a devenit prima țară din PE care a beneficiat de liberalizarea regimului de vize, ceea ce înseamnă că cetățenii moldoveni pot călători la moment în țările Schengen (pentru șederi de până la 90 de zile) fără a solicita o viză în prealabil..

Inițiative Emblematică de Management Integrat al Frontierei este un domeniul prioritar pentru activitățile Parteneriatului Estic al UE; și Proiectul de Dezvoltare a Capacităților MIF-PE este unul din proiectele cheie sub egida Inițiativei Emblematice MIF.

Fiecare din cele șase țări ale PE este la o etapă diferită de implementare a MIF – un proces ce implică elaborarea strategiei naționale MIF și a planului de acțiuni. Datorită legăturii evidente între bunele practici de management al frontierei și deplasările populației, UE a înregistrat progres în domeniul MIF – o condiție și o precondiție pentru liberalizarea regimului de vize.

Extinderile succesive ale UE au adus mai aproape țările PE de frontiera geografică a UE. Din aceste considerente, securitatea stabilitatea și prosperitatea țărilor UE și PE au devenit din ce în ce mai interconectate. Parteneriatul Estic a fost inaugurat de Uniunea Europeană în Praga la 7 mai 2009 prin intermediul unei declarații comune, care a relevat ideile concrete pentru consolidarea relațiilor UE cu regiunea PE. Ideea ”armonizării” cu standardele și practicile UE este ideea centrală pentru toate inițiativele de sub egida Parteneriatului Estic.

Proiectul UE al Parteneriatului Estic prevede următoarele: “Valorile partajate, inclusiv democrația, supremația legii, respectarea drepturilor omului vor sta la baza acestuia, de rând cu principiile economiei de piață, dezvoltării sustenabile și bunei guvernări.”